Miről mesélnek a kövek?

2015-03-30 20:46:16

Miről mesélnek a kövek?

 

       

 

 

  Az e-mail fiókomba február végén a fenti, érdekes címmel érkezett a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség felhívása. Geotúrára invitálták az érdeklődőket.

         "A Miről mesélnek a kövek? egy teljesítménytúrához hasonló rendezésű, Magyarországon egyedülálló túra. Célja, hogy bemutassa a kőzetekbe zárt millió évek izgalmas történeteit. A Velencei-hegységből az ingóköveket szinte mindenki ismeri, de e szelíd, alacsony dombok még az erre gyakran megforduló bakancsosok számára is rejtegetnek meglepő, lenyűgöző és ismeretlen helyeket, történeteket. Kétféle rejtett értékről is beszélhetünk; azokról, melyek mindvégig a szemünk előtt vannak, de nem látjuk bennük a millió évek izgalmas eseményeit, és azokról, melyek nincsenek szem előtt, de kétségtelenül a természet legszebb alkotásai közé tartoznak." (http://meselo-kovek.hu/)

         Izgalmas dolognak ígérkezett és néhány kollégával mertünk nagyot álmodni. Legyen ez egy hétvégi családi program az alapi iskolások és szüleik számára!

A lehetőség nem csak bennünket ragadott meg, akadt jelentkező. A programra iskolánk apraja-nagyja - néhányuk családostul is - jelentkezett.

         46 turista (34 gyermek, 9 szülő, 3 pedagógus) indult útnak a Velencei-tó melletti Sukoróra, hogy megtegye a vállalt 10 km-es túrát. Az időjárás igen kegyes volt hozzánk azon a március 22-i napon.

         A regisztráció során kapott térképpel és ismertetővel kezdtük meg túránkat. Nagy létszámú csoportunk 2 csapatra oszlott.

Az ötödik osztályosok osztályfőnökük, Jánosiné Buruncz Mária és természetismeret tanáruk, Mohácsi András irányításával vették be a Velencei-hegység kijelölt részeit. Számukra ez a kirándulás a természetismereti gyakorlat tantárgyhoz kapcsolódott szorosan, kiegészítve a tantárgy elméleti anyagát.

A többiek, gyermekek, szülők közösen mentek végig a jól kijelölt útvonalon.

         Magyarországi viszonylatban ritkaságnak számító 300 millió éves geológiai képződmények mellett vezetett a túránk a Sukoró – Gyapjaszsák – Likas-kő – Angelika-forrás – Szűcs-forrás – „Félnarancs” domb – Sukoró útvonalon. A gránit érdekességeknél kialakított állomáshelyeken megismerkedhettünk azok évmilliókkal korábbi kialakulásával.

Kétszer kitérőt is tettünk a túra során. Az indulás után meglátogattuk a hegyfokon álló Szent Ignác templomot, ahol a misére érkező katolikus közösség érdeklődő tekintetével találkoztunk. A Gyapjaszsák mellett folyó patak völgyébe leereszkedve egy geológiai védettséget élvező, egykori gránit kőfejtőbe érkeztünk. A gyerekek hamar és élvezettel hódították meg a magasba nyúló gránittömböket.

A rajthoz való visszaérkezésünk után az állomáshelyeken gyűjtött matricákért cserébe minden bakancsosunk megkapta a "Geotúrázó" címet, melyet egy kitűzővel tudunk is igazolni.

A gyermekek önfeledt játéka, az ébredező természet, a közös nevetések és levegőért kapkodások, a vidáman együtt töltött idő tette felejthetetlenné ezt a fárasztó napot.

Egy biztos, az élmények és beszélgetések hatására lesz még folytatás!

 

                                                                                     Horváth Anikó